26/01/2007

kolik sněhu je venku?

Schnee: wer
dieses Wort zu Ende
denken könnte
dahin
wo es sich auflöst
und wieder zu Wasser wird

das die Wege aufweicht
und den Himmel in
einer schwarzen
blanken Pfütze
spiegelt, als wär er
aus nichtrostendem Stahl

und bliebe
unverändert blau.

Rolf-Dieter Brinkman


mám na víkend půjčenej nikon d70, tak jsem se byl projít. když jsem se vracel domů, v kapse dvě kuřecí šunky od aldiho, jednu za 85 centů, docela se rozsněžilo. vlastně ani nevím, kolik toho napadlo. před oknem mýho pokoje je balkón, tak nevidím dolů na ulici, a do kuchyně se mi chodit nechce. vím jen, že teď už nesněží.
zítra musím jít nafotit reportáž z jakési "computerspielnacht", noci počítačových her. vtipný na té akci je, že ji přesunuli a tak začíná už ve dvě odpoledne. ta reportáž je cvičení číslo 4 na werkstatt fotojournalismus.
zítra večer asi zajdu na rozlučkovou party predraga z bělehradu, byl tu přes stipendium pro studium lužický srbštiny. predrag se mnou chodil na deutschkurs spolu s magdou z polska, která studuje bohemistiku a přečetla asi tak čtyřikrát víc knížek českých autorů než já, a viktorem z makedonie, co umí osm jazyků. magda je z lužický srbštiny celá popletená, tak vždycky, když spolu mluvíme, říká místo jo nebo ano lužickosrbský haj. s viktorem mluvím občas bulharsky. viktor rád zpívá hity bulharskýho turbo folku. třeba "pogledni mi vav očite, i kaži, če me običaš, neprikrivaj tam lažite..." bulhaři nemají tvrdé y.
včera jsem sepsal svůj druhý článek v němčině v životě. vlastně to ale není moc článek, spíš takový hybrid, možná zamyšlení, fejeton, co já vím. je k přečtení v internetovém magazínu newwws, co jsme vytvořili na semináři Einführung in onlinejournalistisches Arbeiten. ten třetí odshora.
a ještě čtyři obrázky z procházky, ten poslední je, myslím ve stylu, který tak posledních deset let frčí na německejch uměleckejch školách, kam choděj kluci s výraznejma patkama, adidaskama a sáčkama propíchanejma odznáčkama. taky tam choděj holky s proužkovanýma tričkama, piercingem a ofinkou na šikmo. všichni nakupují biopotraviny a všichni chtějí do španělska nebo jižní ameriky, protože tam není zima a je tam ta svoboda.

2 comments:

Anonymous said...

Helou, hezký článek na Newwws... takový kačenovský:) Kdy že se to varcíš, píšeš za měsíc, takže začátkem března? m

schtjepan said...

jojo, pravděpodobně začátkem března, musím ještě vyzvědět od osvaldový. jsem rád, že můj styl je rozpoznatelný i v jiných jazycích:))