19/11/2006

hercem

po cestě na výstavu korejský kaligrafie jsem minulou neděli potkal arjena z holandska, který bydlí o patro výš (něco jsem tu už o něm psal), a jeho kamaráda jeremy curla "from london". v tu chvíli jsem ještě netušil, že moje krátká herecká kariéra právě začala - přátelé jeli do gruenau (to je něco jako jižní město, ale v malým) obhlédnout budoucí místo natáčení krátkého filmu the supermarket - "would you like to play in my film?," zeptal se mě v zápětí jeremy a já, aniž bych věděl o čem to bude, kývnul. dostal jsem hlavní roli.
o čem to bylo? v tom filmu jsem byl "boring man" a "man of habit" zároveň. chodil jen do práce, tam se nudil, večer šel domů, po cestě si koupil v supermarketu vždy to samé jídlo a pomerančový džus, platil vždy u stejné pokladní, jídlo ohřál v mikrovlnce a usnul u televize. to se opakovalo do té doby, než jsem v okně naproti uviděl "moji" pokladní líbat se s nějakým chlápkem. pointu filmu neprozradím. během natáčení jsem absolvoval i milostnou scénu se sousedkou odshora annou (o té už tady taky
něco padlo). prý je spousta kluků, který by mi záviděli, říkala spolubydlící dana, ale mně se anna nelíbí. natáčeli jsme i v supermarketu hit, jeremyho londýnský přízvuk nám všude otevíral dveře. škoda, že nikdo netočil film o filmu. ten by byl totiž, jak po předposlední scéně "rejža" prohlásil, mnohem zajímavější.
proč vlastně točil mr. curl ten film? prý po něm chce londýnská producentská firma nějakej film, kterým by se mohl prezentovat, pak dostane práci. jemu už se ale jeho krátký filmy nelíbí a tak chtěl natočit něco novýho.
kdo je jeremy curl? studoval historii v holandsku na stejný univerzitě jako arjen. prý se živí tím, že fotí v londýně kapely a vždycky si řekne o hodně peněz, taky točí videoklipy a reklamy. ale pod www.jeremycurl.com, adresou, kterou mi řek kolem druhý ráno, jsem nic nenašel, ale je pravda že už jsme byli oba dost přiožralí. jeremy vypadá jako pátej beatle - dělal jsem si z něj srandu, že je paulův zamlčenej syn. natáčení skončilo ve čtvrtek, ve čtvrtek byla i erasmusdeutschlandparty.
vlastně jsem na ní nechtěl jít, ale po deutschkursu, na kterým jsem vyprávěl, jak jezdím po lipsku načerno a frau lehrerin vysvětloval, co je to trolejbus, jsem se přidal k magdě z varšavy, ta studuje bohemistiku, a predragovi z bělehradu. že teda půjdeme na párty. ten večer jsem objevil svoji oblíbenou značku vína - kadarka - aus der ehemaligen jugoslawischen republik mazedonien. litr jí stojí jen euro dvacet. je tak sladká, že si ani nevšimnete, že pijete alkohol.
domů jsem přišel až nad polednem.
v pátek mi v polským institutu utekla výstava fotografií krzystowa kieslowského z lodzi. to mě mrzelo, na netu psali, že je do 17., ale sbalili ji už 16. tak jsem si aspoň opsal kieslowského citát z plakátu:
es ist nicht wichtig, wo man die kamera hinstellt. wichtig ist wozu.

7 comments:

Petr said...

nabitej post, kámo.

Anonymous said...

mas recht, kemo

Petr said...

"během natáčení jsem absolvoval i milostnou scénu se sousedkou odshora annou (o té už tady taky něco padlo). prý je spousta kluků, který by mi záviděli, říkala spolubydlící dana, ale mně se anna nelíbí"

To ma byt vsechno? To si rikas novinar? Koukej sem nasmazit detaily, jake je to libat se s nekym jen "na kameru", vesele historky z nataceni, jaky svezovac dechu jsi zvolil...proste ber to tak, ze DAV SI ZADA BULVAR!!!

schtjepan said...

já si novinář moc neříkám:). ale dobře no, až bude čas přidám peprné detaily. ale spisovatel jsi mezi bloggerama ty:).

Petr said...

spisovatel? no t nevim. a co vojta?

schtjepan said...

to je taky spisovatel.

Anonymous said...

Hi there! Jeremy here! The film is finished... I shall return to Germany within the month to screen it and give you a copy!