08/10/2007

new europe

že jsem tu už týden, jsem poznal i podle toho, že dnes večer dávali na bbc one čtvrtý díl seriálu dokumentů michael palin´s new europe. třetí díl, který byl o rumunsku a moldávii, jsem viděl minulou neděli. tentokrát se monty pythonovec vydal do maďarska a ukrajiny. bylo to zajímavé, odlehčené a občas něco historicky trochu nehrálo.
v maďarsku se v budapešti projel metrem, parlamentem ho provedl aristokraticky vyhlížející bývalý maďarský velvyslanec v americe, pak se zajel podívat na pěstitele tokaí. politicky nekorektně a zároveň vtipně se zeptal, čím to je, že maďaři všechny poslední války prohráli, aby maďar (už ne ten aristokrat) odpověděl, že to nebyla chyba maďarů.
ve lvově pršelo a pak se jelo do kyjeva, kde si popovídal s ukrajincem s americkým přízvukem o budoucnosti ukrajiny (měla by snad být světlá). navštívil i dceru julie tymošenkové, která má za manžela nějakého béčkového hardrockera z leedsu, který prorazil na ukrajině. zašli se podívat i na protestující na náměstí, kde se cestovatel rockera zeptal, co si o tom myslí, my přeci takhle na náměstí ve westminsteru nestanujeme, do we? v jaltě se pythonovec dotkl krymské konference a zeptal se holky z turistické agentury, co si lidé myslí o stalinovi. ta řekla, že někteří lidé si ho váží a něco v tom smyslu, že ho mají za strong leadera. o sobě řekla, že se učila z jiných učebnic a že na otázku, jaký byl stalin, stále hledá odpověď. příští díl je o pobaltí. 
na nástěnce v mojí škole visí výzva přijďte hrát fotbal za new europe a pod čarou je at least how michael palin calls it. spolužáci nás za nové znalecky nemají, jen mi trochu nehraje, proč má tým mojeho institutu ve znaku srp a kladivo.

3 comments:

Anonymous said...

si vyjímečný spisovatel. napsat londýnský rok by bylo neotřelé stejně jako ten francouzský od formánka.p

Anonymous said...

A půjdeš hrát fotbal za New Europe? Ty rukavice bys ještě někde našel, ne? :)

schtjepan said...

asi ne, úspěšnou kariéru už jsem ukončil:)