20/02/2008

co nového

uteklo dost vody pod tower bridgem a asi je načase vytasit se s nějakým dalším studentsko-gastarbajterským svědectvím. už dvakrát jsem se sice chystal k blogovému vyprávění - jednou po nedělní shiftě v la vie en rose a podruhé včera v nečekané opilosti z turecké nóbl restaurace - pokaždé ale skončilo jen u chtění. jednou jsem byl moc ospalý, podruhé navíc ještě podnapilý. věřím ale, že správný blogerský příspěvek zraje jako chardonnay nebo kozí camembert, které hostům francouzské restaurace o víkendech roznáším.

obraťme tedy anglický list.

týden, který pravidelnému číšničení en rose předcházel byl čtecí. reading week je takový pěkný, zdá se mi, že typicky anglický, eufemismus prázdnin. namísto českého slova se ale ve studentovi snaží podnítit činnost, která by probíhat měla, ale ne vždy proběhne. já se snažil, přeci jen mi tři dubnové esejistické deadliny pomalu kladou nůž na krk. podělím se o čtenářskou zkušenost s touto knihou dr. sarah pink a upozorním na vkusné sladění barvy příjmení s jeho významem.
kromě brodění se různými concepty, frameworky, contexty, discoursy, researchy, fieldworky, reflexivitamy a subjectivitamy jsem ale také stihnul navléci kůži gastarbeitera, nahodit sveřepý východoevropský výraz a pět večerů roznášet igelitky se suši hladovým a unaveným junior managerům, co domů půjdou asi mnohem později než já ve svých deset, protože musí dovymyslet, jak zachránit krachující továrnu někde v severní indii nebo na východním slovensku. a to ještě budou mít nejen krátké ale i špatné spaní, protože jestli jim v tom šéf najde druhý den chybu, nepochválí je.
musím se přiznat, že mně to v itsu, jak se quasijaponský restaurační řetězec jmenuje, trochu začíná lézt na nervy. začal jsem se poohlížet po nějaké změně, kde jinde než tady. a tím se smyčkou dostáváme zpátky ke globální řeči, ve které mě zaujalo následující spojení: "can do attitude", kterého jsou inzeráty na nejrůznější team membery plné. já se ale teď poohlížím po fleku se zavádějícím názvem barista. nejde ale o alkohol a noční pitky, ale naopak ranní nápoj, kávu, kterou bych rád u presovací mašinky připravoval. ve svém cv vystupuji coby zkušený kávovarník. zkušenost s vařením kávy v lipské kavárně welt je sice (ač symbolická) smyšlená, nicméně francouzská reference z la vie en rose je pravá a nejrůznější americana, espressa, latté, macchiata, cappucina a jim podobné jsem se tam připravovat naučil. zítra mě čeká interview na spitafield's fine food market, pozítří ve stylish kavárně fashion and textile musea. na to druhé bych snad měl jít za emouška(?).

abych mohl skončit, vrátím se na začátek

k včerejší podnapilosti. v ssees se konalo představení nové knihy o meziválečné jugoslávii. byla to celkem zajímavá sešlost okořeněná nedělním novorozencem. ten byl, musím se přiznat, jeden z důvodů mojí přítomnosti, v oficiálním programu se na něj nicméně nedostalo ani zmínkou. dorazilo dost srbů akademiků, byl tam i ctěný pan profesor, který pamatoval když ne první světovou, tak určitě krále aleksandra karađorđeviće.
autor knihy ve zkratce tvrdil, že první jugoslávie nebyla zase tak zralá na rozpadnutí, jak se obecně myslí. ať už byla či ne, dobrým zvykem po podobných akcích na našem institutu je rozlévání vína, které prolomí ledy a zažehne neformální diskuse. shodou okolností jsem se dostal i na následnou oficiální večeři, která, poněkud ironicky, vzhledem k tomu, že turecké jho je nejen v současném srbském diskursu (ha!) pořád aktuální sousloví, ale zároveň i patřičně multikulturně, v turecké restauraci. po mé pravici seděl dr ger dajzings jinak můj vyučující, naproti spolužačka anelie, po její levici další učitel, zábavný američan eric gurdy, abych jmenoval mně dříve známe spolustolovníky. pili jsme všichni červené víno a v poněkud zakalené diskusi s gerem jsme se shodli na tom, že vztah nizozemců a čechů k němcům má své podobnosti. dostalo se na humus, musaku, olivy a jiné pochutiny, jen to dnešní ráno bylo těžké. bulharsky je kocovina machmurluk, slovo nepěkné a odpovídající.



12/02/2008

čtyřikrát po dvou z (vizualizace iii)

chtěl jsem nahodit epický popis oslavy nedkových narozenin v bulharské restauraci div petel neboli crazy cock, ale než k tomu došlo, příběh poněkud vyčpěl a vyvanul, ztratil na aktualitě, tudíž se z něj blogové vyprávění nestane. namísto něj nabízím trpělivému čtenáři něco obrázků v obvyklé formě:


















03/02/2008

little goodbay party in soho

původně jsem začínal úplně jinak, bylo to ale včera a byl to začátek jiné story, která zůstane nedořeknutá.
uprostřed dnešní shifty v la vie en rose mi přišla zpráva od jeremyho, režiséra, že má little goodbye party tonight. a tak jsem kolem kolem deváté zkušeně zhltnul čínskou polévku, přerušil icq konverzaci s plopezem a vyrazil do víru hlavního města upadajícího impéria. večer si říkal o blogový zápis už proto, že rozlučkový dýchánek se konal v illegal baru in soho.
poučen lipským undergroundem, očekával jsem poblité pankáče válející se jeden po druhém, hlasitou muziku, hovory o zapatistech, revoluci, nebo aspoň vizuální rebélii. spojníkem mezi londonem a leipzigem se ale staly jen lahváče. třetinka italského piva za tři libry, osazenstvo well-off, myšlenky na revoluci někde v nedohlednu v osmdesátých letech. do švitořivé konverzace vyhrával chlapík s medových hlasem a kytarou. a, to mě zaskočilo, na baru se dalo platit kartou! byl to spíš takový soukromý bar, protože neměli licenci a chlápkovi u vchodu musel každý napsat jméno.
téměř celý večer jsem strávil konverzací na téma výuka historie ve spojeném království, i na bbc a channel 4 se dostalo. sparing partnerem mi byl james, stejný ročník, čtvrtinový ind a jeden ze dvou (mně známých) oxfordských absolventů u stolu (history, politics). james je pobouřen skutečností, že na britských školách se prý vůbec neučí historie bývalých kolonií. to mě překvapilo a náležitě jsem se pohoršil. druhá oxfordská konverzace proběhla s jeremyho bratrem a týkala se rozdílů v prostředích japonské a jihoafrické banky, v nichž byl zaměstnán.
pak už bylo dvanáct a čas jít. prosvištět soho na tottenham court road - střepy na ulici, davy na ulicích, fronty vytrvalých před kluby. v metru stál naproti polák celý v bílém. podle všeho se sám vracel z neúspěšného lovu. na banku trojička podle poslední módy vyšňořených japonců a potom jsem otevřel andré kertésze a vynořil se ve dvacátých letech v maďarsku. jen na chvíli jsem se vrátil zpátky, to když jsem pozoroval slečnu s velkými podpatky, co nohám ulevovala tím, že obě chodila vychýlila proti sobě, takže stála na kotnících. ztratila při tom manévru dobrých osm centimetrů výšky. já se pak vrátil zpátky do londýna až na svojí personální konečné - crossharbour.