16/12/2007

konec první části

včera jsem se ocitnul na trafalgar square a bylo plné sobů a santů na kolečkových bruslích - je nejvyšší čas vzít nohy na ramena. zítra v jedenáct hodin se nalodím na žlutý bus a tradá do eastern europe. premiere league zimní přestávku nemá, to ovšem neplatí pro tento blog. a aby tu tak dlouho neviselo jen těchhle pár řádků, pověsíme sem i barevný obrázek (archivní, z podzimního balkónu):




14/12/2007

how many chicken outside?

první kapitola blogerského příběhu se pomalu chýlí k závěru. zítra ráno do práce, pak na poslední class do školy, o víkendu dvakrát do la vie en rose a pak už jen žlutý autobus, english channel a praha, v jejím metru šediví lidé, na které se celkem těším, od londýnských freaků si rád odpočinu. přeci jen i jejich vzorce se poněkud opakují a za strakatou formou nemusí být vždy stejně barevný obsah. dneska jsem bez internetu, tak si můžu zahrát na skutečného spisovatele a napsat si něco do elektronického šuplíku. tentokráte to nicméně bude bezdějové. vzpomeneme na hodiny slohu a procvičíme charakteristiku. modelem nám budou stát moji kolegové z itsu, britské restaurace v japonském stylu.

diego je brazilským příkladem amerického snu. několikrát prý vypravoval, jak když přišel do anglie, neuměl ani slovo anglicky, aby se nakonec poctivou prací vypracoval z čišníka na manažera pobočky. diego má piváska, ale ne z piva, patrně z toho, jak nezdravě jí a jak je pořád ve stresu. diego je totiž ve stresu neustále. pobíhá sem a tam, udílí občas nesmyslné pokyny jen proto, aby nějaké udílel. na celém obličeji má jizvy po akné a když byl malý, asi to ve škole neměl jednoduché. já s ním vycházím dobře, dal mi dovolenou, tak si na něj nemůžu stěžovat. jen mi vadí, že když mluví se zákazníky, tváří se tak nějak přespříliš servilně, dokonce se i tak trochu uklání. jako kdyby dostal od sudiček do vínku, že bude celý život služebníčkem. ale možná se mi to jenom zdá.

nebyli bychom anglickou restaurací bez poláků. jedním z nich je i pawel. je mu dvacet jedna a pochází z cieszyna. delivery boye dělá už víc než rok a tak se občas tváří jako starý mazák. anglicky mluví celkem obstojně a sprostě, ale mně to jeho man a fucking shit pronášené po polsku nepřijde tolik přesvědčivé. angličtinu se asi naučil za pochodu, protože občas řekne nějaké slovo dost srandovně, třeba nedávno byla řeka rajvr. tento týden se mě zeptal, co jinak v londýně dělám. když jsem řekl, že studuju, dost ho to zarazilo. ptal se, jestli je to těžké a zdá se mi, že od té doby se ke mně chová trochu jinak. ještě ten den mi povídá, já bych taky studoval, ale muselo by to být „in my language“, v cizí řeči bych studovat nemohl. dneska byl pawel off, přijela za ním totiž z polska manželka.

kdyby chtěl wong kar wai natočit třetí díl in the mood for love, mohl by obsadit yanga. i když vlastně nemohl, protože yang mluví mandarínskou čínštinou a ne cantonese jako v hong kongu. v londýně studoval management, na podzim skončil a hledá si práci. cv rozeslal i firmám, jejichž zaměstnancům teď spolu se mnou donáší suši. zatím ho nikde nevzali, tak pracuje v itsu. s přítelkyní, která je taky z číny, si yang pronajal pěkný, ale drahý byt a teď shání někoho, kdo by se nastěhoval do volného pokoje. dneska mi řekl, že si za poslední peníze koupil kulečníkový stůl. 400 liber za kulečník a 100 za pronájem dodávky, aby si ho dovezl domů. prý vyznává filosofii, že když má nějaké peníze, měl by je rychle utratit. s yangem si rozumím, nejen proto, že nemluví brazilian english jako třeba leo, který se mě každé dopoledne mnohokrát ptá „how many chicken outside?“ yang nebere itsu vážně a to je dobře.

06/12/2007

long time no see

už to chtělo vytasit se zase s nějakým rozmáchnutějším textem, takovým, co na první pohled délkou odrazuje, ale pak přesvědčí, ale poslední dva, tři týdny nebylo času nazbyt a když byl, nechtělo se, nebo šla v polovině múza spát a nechala mě před obrazovkou samotného. jako se to stalo v pondělí:

když jsem se "v minulém díle" pohoršoval nad sťatými dívkami v páteční ulicíh, ještě jsem netušil, jak krátokozrakým se to, vzhledem k mojí sobotní noci, ukáže. shifta ve francouzské resto byla v sobotu hektická, na place se zaučovali dva noví a panoval zmatek. sem tam špatná čísla stolů, smíchané objednávky, do toho nabito a hosté hladoví a žízniví, kterým se občas nezdá flákota dost well done a tak ji musím vrátit slovenským chlapcům v kuchyni, kteří zákazníka proklejí a pošlou "do piče" a ani nechci vědět, co s flákotou, než ji vrátí zpátky na talíř, udělají. na druhou stranu víc hostů dá víc dýšek, a tak jsem byl, když jsem odcházel, o 20 liber bohatší jen ze sobotního podílu na tipsech. původně jsem měl na mířeno do hospody se spolužákem tomem, co dělal tři roky učitele angličtiny v polsku, ale jeho vlak z liverpoolu měl zpoždění. ze setkání sešlo, ale večer byl ještě mladý a mně se nechtělo jít rovnou domů. měl jsem chuť se po delší době zase trochu socializovat.
dobrou příležitostí se zdál večer v bulharské restauraci arda 2 v severním londýně. nejdřív jsme ale zašli k anelii na kolej, česky by se asi řeklo "předkalit se". nedbaje německého pořekadla bier nach wein atd. začal jsem nerozvážně, leč stylově, bulharským vínem z off licence shopu, které značně rozvázalo můj anglický jazyk. o čem a s kým byla během večera řeč? se srbskými bratry demjanem a ratkem o kosovu, bělehradě a životě v city a...


tady jsem měl v úmyslu vyjmenovat roztodivná témata, která se ten večer v hovoru mihla. pamatuju si na neznámou kanadskou studentku kdovíjakého oboru, co se rozvyprávěla o družicích a o tom, co všechno "vidí" (všechno). pak vzpomenu ještě tichou konverzaci s hluchoněmým paulem, co na naší škole studuje díky tomu, že má na všech seminářích po ruce tlumočníka do znakové řeči. povídali jsme si přes blok. na jednu stranu bylo vidět, že je kvůli tomu, že neslyší, neustále trochu někde jinde, vtípky jednoduše neslyšel, ani muziku, co v hospodě hrála. na druhou stranu si druhý den může s kocovinou přečíst, co všechno rozjařeně "navykládal". musí mít mnohem dokonalejší zpětnou vazbu svojeho slovního projevu a doma má možná jeden pokoj vyhrazený policím s archivovanými hovory s přáteli.
ten večer jsem to, utržen z pracovně-studijního řetězu, poněkud přepísknul. v nočním autobuse jsem usnul, přejel a už tak nedlouhý spánek si zkrátil o hodinovou procházku východním londýnem. ještě že canary wharf se na mě svítivě usmíval už zdaleka.

nedělní ráno nebylo lehké. naštěstí bylo hostů nemnoho. pár čtenářů nedělníků, několik zamilovaných párečků, některé přijedou stylově na skútru, pár kamarádek na nedělním kafi, britský umělec a dvě hezké holky objednávající mnohokrát tab water a latej a apple strudle, starší rodiče s pěti dětmi včetně čerstvě narozených dvojčat na nedělním obědě. nebylo mi dobře a tak jsem dělal boty a alžírský kolega tizi mě trochu peskoval, ale v dobrým. 
v neděli večer sociální věda odpočívala a já spal dlouho, abych se probudil aspoň přiměřeně fit do japonského suši-týdne. ten pokračuje i zítra a já nastřádám 27 hodin, které vyměním v kursu 1 ku 5,75. středa a dnešek byly akademickým přeryvem. dnešní presentation on national identity and foreign policy nebyla triumfem,  ale ostudu jsem snad také neutrhl.